Kan jag häva avtalet på grund av force majeure?

Hej,

I december beställde jag ett företagsevent för 20 personer. Avtal ingicks om hotellövernattning, middag och konferens. Med anledning av coronaviruset har vi inte längre ekonomisk möjlighet att åka iväg och konferensen behöver avbokas. I avtalet finns en klausul om force majeure. Kan den åberopas för att komma ur avtalet?

Hej och tack för din fråga,

Force majeure utgörs av en oförutsedd händelse utom en avtalsparts kontroll som hindrar denna att uppfylla det som han eller hon åtagit sig enligt avtalet. I ditt fall handlar fullgörande av avtalet om betalning av inbokad aktivitet. Force majeure finns inte reglerat i någon lag och därför kommer innehållet i just ert avtal vara avgörande. Vanligen stadgas att avtalsparter är befriade från att prestera i enlighet med avtalet om det föreligger en händelse som faller under force majeure. En force majeure-händelse kan till exempel vara en naturkatastrof eller brand. Det är klausulen i just ditt avtal som gäller vilket innebär att sjukdom, i form av coronaviruset, kan innefattas beroende på skrivningen i avtalet. Om det finns en rad händelser uppräknade i avtalet kan det vara svårt att passa in något som inte redan finns med i uppräkningen. Om skrivningen är allmänt hållen krävs tolkning. Det kan vara bra att veta att avtalsvillkor om force majeure brukar tolkas med försiktighet. Det medför att en hänvisning till force majeure inte är ett säkert sätt att komma ur ett avtal, men en möjlig utväg om annan lösning saknas.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.