Kan jag hindra grannen från att renovera sin bostadsrätt när jag arbetar hemifrån?

Hej!

Sedan pandemins start har jag arbetat hemifrån. Nu har grannen i lägenheten ovan börjat renovera sitt badrum. Det stör mig otroligt mycket och jag har svårt att koncentrera mig när det dånar hela tiden. Dessutom känns det väldigt oproffsigt med oväsen i bakgrunden när jag sitter i viktiga möten. Jag har bett grannen fråga sina hantverkare om de kan göra mindre högljudda uppgifter under de här timmarna, men han vägrar samarbeta. Finns det något mer jag själv kan göra, eller något jag kan kräva av bostadsrättsföreningen?

Hej och tack för din fråga,

Huvudregeln är att din granne i princip får renovera under vilka tider hen vill, då det inte finns något i lagen som stadgar att man till exempel kan bli vräkt om man renoverar en särskild tid på dygnet. Samtidigt ska bostadsrättshavaren se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar i sådan grad att de kan vara skadliga för hälsan eller som försämrar bostadsmiljön på ett sätt som inte skäligen bör tålas.[1] Vad som anses vara skäligt avgörs från fall till fall.

Vid boende i samma hus med andra människor får man stå ut med ett visst mått av störande moment. Föreningar kan dock sätta upp trivsel– och ordningsregler. Det kan alltså vara så att din bostadsrättsförening meddelat riktlinjer för hur, och under vilka tider, renovering får ske. Utgångspunkten är att sådana ordningsföreskrifter ska följas.

Frågor om tider och när det ska vara tyst i huset är alltså inte reglerat i lag utan mycket handlar om sunt förnuft. Om renoveringen avser sådana störningar som inte skäligen bör tålas kan du prata med bostadsrättsföreningen eftersom föreningen, under vissa förutsättningar, kan ge grannen en tillsägelse att se till att störningarna omedelbart upphör. Men det är ofta ofrånkomligt att en renovering medför störande ljud, och eftersom renoveringen verkar ske under dagtid kan det bli svårt för dig eller bostadsrättsföreningen att tvinga grannen att sluta.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 7 kap. 9 § Bostadsrättslagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.