Kan jag hindra min exmans nya kvinna från att flytta in i vårt gemensamma hus?

Hej,

Min man har begärt skilsmässa eftersom han träffat en annan kvinna. Vi har precis skrivit på skilsmässopappren. Vad som ska hända med vår gemensamma bostad är ännu inte klart, men i dagsläget bor min man där och jag har flyttat ut. Kan jag hindra honom från att låta den nya kvinnan besöka eller flytta in med honom i vårt hus? Jag vill inte att de ska bo där tillsammans, och eftersom jag äger en del av huset borde jag väl ha något att säga om den saken?

Hej och tack för din fråga,

Det är bostadsinnehavaren som bestämmer vem som får vistas i hemmet, men det är inte äganderättsförhållandena som avgör vem som är bostadsinnehavare. En jämförelse kan här göras till fastighetsägare som hyr ut sin bostad. Dessa har inte alltid rätt att besöka en bostad utan tillstånd – trots att det är fastighetsägaren som äger bostaden. Vem som är bostadsinnehavare avgörs istället av vem som faktiskt bor i bostaden. Så länge din före detta make bor i bostaden har han alltså som huvudregel rätt att ha vilka besökare han vill. Du kan således inte hindra att den nya kvinnan besöker eller bor hos din före detta make, även om du står som ägare på huset.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.