Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan jag hindra mannens nya tjej från att bo i vårt hus?

Datum: 21/09/2023

Hej,

Min man har begärt skilsmässa eftersom han träffat en annan kvinna. Vi har precis skrivit på skilsmässopappren. Vad som ska hända med vår gemensamma bostad är ännu inte klart. I dagsläget bor min man där och jag har flyttat ut. Kan jag hindra honom från att låta den nya kvinnan besöka eller flytta in med honom i vårt hus? Jag vill inte att de ska bo där tillsammans, och eftersom jag äger en del av huset borde jag väl ha något att säga om den saken?

Hej och tack för din fråga,

Du kan inte hindra att den nya kvinnan besöker eller bor hos din före detta man, även om du också står som ägare av huset.

Det är bostadsinnehavaren som bestämmer vem som får vistas i hemmet, men det är inte äganderättsförhållandena som avgör vem som är bostadsinnehavare. En jämförelse kan här göras till fastighetsägare som hyr ut sin bostad. Dessa har inte alltid rätt att besöka en bostad utan tillstånd – trots att det är fastighetsägaren som äger bostaden. Vem som är bostadsinnehavare avgörs istället av vem som faktiskt bor i bostaden. Så länge din före detta make bor i bostaden har han alltså som huvudregel rätt att ha vilka besökare han vill.

Behöver du vidare vägledning kan du diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår utbildning i fastighetstvist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Peter Zeijersborger

Advokat och grundare av Zeijersborger & Co med över 20 års erfarenhet och verksam inom brottmål, tvistemål och processföring. Tagit juristexamen Göteborgs universitet. Medlem i advokatsamfundet. 

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.