Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan jag hindra mitt ex från att resa med barnen i påsk?

Datum: 15/02/2024

Hej,

Mitt ex vill ta med våra gemensamma barn till sin nya flickväns föräldrar över påsken. Jag tycker det är oansvarigt och fel under rådande omständigheter. Vad kan jag göra?

Hej och tack för din fråga,

Vad du kan göra åt detta beror till viss del på vem av er som har vårdnaden om barnen.

Det framgår inte av din fråga om du och ditt ex har gemensam vårdnad om barnen eller om endast någon av er har ensam vårdnad. Om du och ditt ex har gemensam vårdnad ska ni som utgångspunkt gemensamt fatta beslut i frågor som rör barnen och deras personliga angelägenheter.[1] En av vårdnadshavarna kan dock ensam besluta om angelägenheter som rör barnen om det inte har någon större betydelse för barnens framtid och om den andra vårdnadshavaren är sjuk eller frånvarande.[2]

Om du och ditt ex har gemensam vårdnad men, vilket jag tolkar det som, inte bor ihop längre, kan den av er som barnen bor hos ensam besluta i frågor som rör den dagliga omsorgen. Detta innefattar bland annat att bestämma vad barnen ska göra på sin fritid, exempelvis kortare resor. Så länge inte resan inskränker den andra förälderns umgänge med barnen så bör en sådan resa kunna företas utan den andra förälderns godkännande. Det är alltså inte troligt att ditt ex kan straffas för att ta med sig barnen på en resa över påsk, trots att resan sker utan din tillåtelse. Självklart är det dock viktigt att alla som reser i coronatider följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd om resor.

Barn har rätt till umgänge med den förälder de inte bor med.[3] Båda föräldrarna har ett gemensamt ansvar för att barnens behov av umgänge ska tillgodoses. Om ditt ex vill ta med barnen på resa över påsk inom ramen för ett avtal om umgänge så kan du, om du hindrar hen från detta, komma att anklagas för umgängessabotage.

Om en av er har ensam vårdnad har den rätt att själv bestämma i alla frågor som rör barnen.[4] Om en annan person då obehörigen skiljer barnen från vårdnadshavaren kan denne göra sig skyldig till egenmäktighet med barn.[5]

Behöver du vidare vägledning rekommenderar vi att du diskuterar ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår utbildning i vårdnad, boende och umgänge.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 11 och 13 §§ Föräldrabalken
[2] 6 kap. 13 § 2 st. Föräldrabalken
[3] 6 kap. 15 § Föräldrabalken
[4] 6 kap. 11 § Föräldrabalken
[5] 7 kap. 4 § Brottsbalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.