Kan jag kräva att bodelningen görs om?

Hej,

När jag och min man skilde oss, tvingade han mig att skriva på ett papper om att han skulle få nästan allt. Eftersom jag var rädd för honom och kände mig hotad, vågade jag ingenting annat. Nu är jag inte lika rädd och undrar om avtalet verkligen är giltigt. Hur länge efter en skilsmässa kan man göra en bodelning och skulle jag kunna driva igenom det? Måste jag i så fall ha kontakt med mitt ex? Vi har barn ihop så jag kan inte byta nummer och är orolig att han ska ringa mig och vara otrevlig. Mitt försäkringsbolag vill inte hjälpa till att betala för en advokat och jag har hört att det kan gå på ca 50 tusen kronor. Finns det annan hjälp att få?

 

 

Hej och tack för din fråga,

För att göra en bodelning krävs enbart att båda parterna undertecknat avtalet för att det ska bli giltigt. Men om du tvingats att skriva under ett avtal, kan du anlita en jurist eller advokat som hjälper dig att få avtalet ogiltigförklarat. Detta blir i slutändan en bevisfråga, vilket gör att möjligheten att klandra ert bodelningsavtal hänger på om du kan bevisa att du skrivit på avtalet för att du känt dig hotad och rädd.

Lyckas du få ditt bodelningsavtal ogiltigförklarat, måste en ny bodelning göras och det finns ingen generell tidsfrist för när detta ska ske. Är det så att du är rädd för att själv kontakta din exman, kommer ditt ombud att hjälpa dig med det. Det är vanligt i bodelningar där parterna inte själva kommer överens.

Tyvärr kan man inte få rättsskydd eller rättshjälp i bodelningsärenden men för det mesta finns det ett överskott i boet som täcker advokatens kostnad.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan även hitta mer information i vår handbok om bodelning.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.