Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Kan jag kräva att försäkringsbolaget löser in min bil?

Hej,

Jag blev bestulen på min bil igår och inom loppet av 24 timmar har man använt bilen till flera rån. Polisen har nu beslagtagit bilen och gripit rånarna. Jag vill verkligen inte ha tillbaka den här bilen efter att den använts i kriminell verksamhet och undrar om jag kan begära från försäkringsbolaget att de löser in bilen?

Hej och tack för din fråga,

Då försäkringsvillkoren är en del av det avtal du slutit med ditt försäkringsbolag är det dessa villkor som avgör vad du som försäkringstagare har rätt att kräva. Normalt är att försäkringsbolaget förbehåller sig rätten att avgöra ersättningsform.

I det fall reparationskostnaderna överstiger bilens marknadsvärde är det vanligt att försäkringsbolaget istället löser in bilen, är reparationskostnaderna lägre är det istället sannolikt att försäkringsbolaget väljer att reparera bilen. Försäkringstagaren själv får i sådant fall själv ombesörja försäljning av bilen efter det att reparation företagits.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online