Kan jag kräva att försäkringsbolaget löser in min bil?

Hej,

Jag blev bestulen på min bil igår och inom loppet av 24 timmar har man använt bilen till flera rån. Polisen har nu beslagtagit bilen och gripit rånarna. Jag vill verkligen inte ha tillbaka den här bilen efter att den använts i kriminell verksamhet och undrar om jag kan begära från försäkringsbolaget att de löser in bilen?

Hej och tack för din fråga,

Då försäkringsvillkoren är en del av det avtal du slutit med ditt försäkringsbolag är det dessa villkor som avgör vad du som försäkringstagare har rätt att kräva. Normalt är att försäkringsbolaget förbehåller sig rätten att avgöra ersättningsform.

I det fall reparationskostnaderna överstiger bilens marknadsvärde är det vanligt att försäkringsbolaget istället löser in bilen, är reparationskostnaderna lägre är det istället sannolikt att försäkringsbolaget väljer att reparera bilen. Försäkringstagaren själv får i sådant fall själv ombesörja försäljning av bilen efter det att reparation företagits.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.