Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan jag kräva ersättning för patientskada som inträffade för över 10 år sedan?

Datum: 10/04/2019

Hej,

Jag opererades för 2,5 år sedan efter att min läkare upptäckt ett övertryck i mitt huvud som gjort att jag fått ett minnesbortfall. Upptäckten av övertrycket gjordes för många år sedan av en annan vårdinrättning som informerade mig att övertrycket var normalt och inget att oroa sig för. Inga minnestest gjordes och jag fick inte veta att operation var ett alternativ. Detta har medfört att jag under flera års tid gått med försämrat minne vilket har hämmat min utveckling och gjort det oerhört svårt för mig att leva ett fullvärdigt liv.

Ärendet har skickats till LÖF som håller med mig i sak, då det gått över 10 år är dock ärendet preskriberat. Min fråga är om det finns någon chans att ta detta vidare?

Hej och tack för din fråga,

Då Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag, LÖF, håller med dig i sak kan konstateras att du drabbats av en så kallad patientskada. Dessa skador ersätts aldrig av vårdgivaren själv utan genom vårdgivarens försäkringsbolag. I enlighet med 23 § Patientskadelagen måste dock talan väckas inom 10 år från den tidpunkt då skadan orsakades. Efter denna tidsfrist är ärendet preskriberat och någon ersättning går inte att kräva.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.