Kan jag kräva kommunen på skadestånd för min sons olycka?

Hej,

Min son klämde två fingrar i en vägbom som är sönder och olåst. Kommunen har nu efter olyckan lagat och låst grinden. Kan jag kräva kommunen på ersättning för att min son skadade sig?

Hej och tack för din fråga,

Bestämmelser om skadeståndsansvar som inte regleras genom avtal återfinns i Skadeståndslagen. För att kunna kräva skadestånd krävs att en skada uppstått samt att det finns ett samband mellan ett agerande eller underlåtande att agera och skadan. Rena olyckshändelser ersätts inte på skadeståndsmässig grund. Att underlåta att laga och låsa en grind som kommunen ansvarar för skulle kunna ge upphov till skadeståndsansvar i det fall en skada uppkommit till följd av underlåtenheten. Den som har tillfogats personskada kan bland annat få ersättning för sjukvårdskostnader och fysiskt och psykiskt lidande av övergående natur, 5 kap. 1 § SkadestL.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.