Kan jag kräva mitt ex på boendekostnad fram till skilsmässan?

Hej,

Jag och min före detta fru äger en bostadsrätt tillsammans sedan 2001. Vi har inga lån kopplade till lägenheten. Förra året gick mitt ex ut från lägenheten en dag och kom inte tillbaka. Vi har en månadsavgift på 6400 kr som vi tidigare delat på men nu har hon slutat betala. Vår skilsmässa gick igenom i oktober samma år. Hon äger fortfarande halva lägenheten men betalar som sagt ingenting längre. Jag anser att hon bör betala sin andel av månadsavgiften tills dess att skilsmässan gick igenom, det vill säga 7 månader efter det hon lämnade mig.

Min fråga är om jag kan kräva henne på 7 månaders avgift?

Hej och tack för din fråga,

Jag tolkar det som att din fråga avser bostadskostnader under den tid ni fortfarande var gifta. Då är huvudregeln kostnaderna ska delas upp efter makarnas förmåga.[1]

Det kan vara svårt att avgöra vem av makarna som ska betala boendekostnaderna när den ena flyttar ut eftersom det inte finns reglerat i lag. Detta innebär att makarna själva kan komma överens om hur kostnaderna ska fördelas. Det är ingen god idé att sluta betala sina räkningar inför en skilsmässa eftersom man då kan riskera att få betalningsanmärkningar.

I praxis framkommer resonemang om att kostnaderna för den gemensamma bostadens upplösning ska fördelas efter vad som är rimligt. Det kan vara så att den som bor kvar är den som får stå för kostnaderna för det boendet, medan den som flyttar i stället betalar för den nya bostaden. Generellt sett kan man dock inte sluta betala sina månadskostnader bara för att man väljer att flytta ut från en bostad eftersom avtalen man tecknat inte automatiskt upphör bara för att man flyttar. Kostnader som makarna gemensamt svarar för ska alltså som utgångspunkt delas lika mellan dem.

Utlägg som en make har gått med på att betala kan hen sannolikt inte kräva ersättning för vid bodelningen. Om däremot en make har lämnat den andre med samtliga kostnader kan det vara möjligt att det kan tas upp som kostnadsanspråk vid bodelningen.

Hur bostadsbetalningen ska delas upp kan alltså variera från fall till fall vilket innebär att en helhetsbedömning av just er situation måste göras. Är ni inte överens är det därför lämpligt att ansöka om en bodelningsförrättare.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 1 § ÄktB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.