Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan jag kräva underhållsbidrag i efterhand?

Datum: 04/12/2023

Hej,

Kan jag kräva underhållsbidrag i efterhand? Jag och dotterns pappa velade fram och tillbaka om vi ska bo ihop eller inte, och nu bestämt oss för att separera. Dottern bor hos mig sedan 6 månader tillbaka men underhållsbidraget började inte komma in förrän nu.

Hej och tack för din fråga,

En förälder är skyldig att försörja sitt barn tills dess att barnet fyllt 18 år, alternativt 21 år om barnet läser på gymnasiet eller liknande. Föräldern bidrar med vad som är skäligt utefter barnets behov och föräldrarnas ekonomiska förutsättningar, 7 kap. 1 § Föräldrabalken (FB). Den förälder som inte bor med sitt barn ska försörja barnet genom underhållsbidrag, 7 kap. 2 § FB. Underhållsbidraget fastställs genom dom eller avtal enligt 7 kap. 3-6 §§ FB.

En domstol kan fastställa att en förälder är skyldig att betala underhållsbidrag upp till tre år bakåt i tiden från den dag då talan väcktes, 7 kap. 8 § FB. Om en förälder inte betalar ut utdömt underhållsbidrag kan boendeföräldern ansöka om underhållsstöd för sitt barn hos försäkringskassan enligt 18 kap. Socialförsäkringsbalken (SFB). Underhållsstödet betalas bara ut en månad retroaktivt enligt 18 kap. 13 § SFB.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

 

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.