Kan jag överklaga dom om vårdslöshet i trafik?

Hej,

Jag kontaktar er i min mans ärende då han önskar hjälp av mig i detta läge. Vi undrar om det går att överklaga dom om vårdslöshet i trafik då han har fått en spärrtid på 6 månander samt sitt körkort indraget?

Hej och tack för din fråga,

Så som jag har tolkat din fråga vill du veta om det finns någon möjlighet att korta ned spärrtiden som din man fått i samband med en körkortsåterkallelse på grund av vårdslöshet i trafik.

Om en körkortshavare har gjort sig skyldig till grov vårdslöshet i trafik ska dennes körkort återkallas.[1] Det finns alltid en möjlighet att lämna ett yttrande till Transportstyrelsen som de borde beakta innan de fattat beslut om återkallelse. I din mans fall har transportstyrelsen redan utfärdat en spärrtid och fattat beslut om återkallelse vilket innebär att det inte längre är möjligt för honom att yttra sig.

Sammanfattningsvis har han en rätt att överklaga till Transportstyrelsens beslut. Beslutet om återkallelse av körkort överklagas till förvaltningsrätten.[2] Det är Transportstyrelsen som tar emot din överklagan och i sin tur skickar den vidare till förvaltningsrätten för bedömning.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 5 kap. 3 § 1 p. KörkL och 1 § 2 st. lagen om straff för vissa trafikbrott.
[2] 8 kap. 1 § KörkL.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.