fbpx
Villa i bostadsområde

Kan jag överta bostaden efter skilsmässa trots att det är min makes enskilda egendom?

Hej,

Min make och jag ska skiljas. Huset vi bor i är hans enskilda egendom. Det är renoverat genom åren och jag står på halva huslånet. Han vägrar låta mig bo kvar, men han är handikappad och ej har ekonomiskt möjlighet att bo kvar själv. Hur gör jag nu?

Hej och tack för din fråga,

Vid en skilsmässa gör man en bodelning där man delar lika på makarnas tillgångar enligt 9 kap. 1 § och 11 kap. 3 § Äktenskapsbalken (ÄktB). I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå. Giftorättsgodset är all egendom som inte är någon utav makarnas enskilda egendom genom t.ex. vad ni avtalat i ett äktenskapsförord eller vad den ena maken fått i villkorad gåva eller villkorat arv, se 10 kap. 1 § och 7 kap. 1-2 §§ ÄktB.

Enligt 11 kap. 8 § ÄktB har den make som bäst behöver makarnas gemensamma bostad rätt att få denna egendom i avräkning på sin lott. Rätt att överta bostad gäller inte egendom som är enskild enligt 7 kap. 2 § 2-4 p. ÄktB. Eftersom bostaden är din makes enskilda egendom så gäller dessvärre ingen rätt för dig att överta bostaden.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co


Läs mer om skilsmässa här »

Läs mer om bodelning här »

Boka kostnadsfritt möte med Zeijersborger idag! »

Vi står på din sida

Zeijersborger & Co är en av Sveriges ledande privatjuridiska advokatbyråer. Våra jurister och advokater står på din sida oavsett om du blivit åtalad eller utsatt för brott, behöver råd vid skilsmässa, vårdnadstvist, LVU, arvskifte eller personskada. Vi är duktiga på diskrimineringsfrågor och driver dina tvister mot myndigheter och försäkringsbolag. Naturligtvis hjälper vi dig att upprätta äktenskapsförord, samboavtal, gåvobrev och testamenten.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Behöver du ett ombud?

Vill du veta om ditt ärende går att driva på juridisk väg? Ring oss och boka en kostnadsfri telefonrådgivning.

Ställ en fråga    Integritetspolicy


    Sök i vår frågedatabas