Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Kan jag överta bostaden efter skilsmässa trots att det är min makes enskilda egendom?

Datum: 30/08/2022

Hej,

Min make och jag ska skiljas. Huset vi bor i är hans enskilda egendom. Det är renoverat genom åren och jag står på halva huslånet. Han vägrar låta mig bo kvar, men han är handikappad och ej har ekonomiskt möjlighet att bo kvar själv. Hur gör jag nu?

Hej och tack för din fråga,

Vid en skilsmässa gör man en bodelning där man delar lika på makarnas tillgångar enligt 9 kap. 1 § och 11 kap. 3 § Äktenskapsbalken (ÄktB). I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå. Giftorättsgodset är all egendom som inte är någon utav makarnas enskilda egendom genom t.ex. vad ni avtalat i ett äktenskapsförord eller vad den ena maken fått i villkorad gåva eller villkorat arv, se 10 kap. 1 § och 7 kap. 1-2 §§ ÄktB.

Enligt 11 kap. 8 § ÄktB har den make som bäst behöver makarnas gemensamma bostad rätt att få denna egendom i avräkning på sin lott. Rätt att överta bostad gäller inte egendom som är enskild enligt 7 kap. 2 § 2-4 p. ÄktB. Eftersom bostaden är din makes enskilda egendom så gäller dessvärre ingen rätt för dig att överta bostaden.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co


Läs mer om skilsmässa här »

Läs mer om bodelning här »

Boka kostnadsfritt möte med Zeijersborger idag! »

Vi står på din sida

Zeijersborger & Co är en av Sveriges ledande privatjuridiska advokatbyråer. Våra jurister och advokater står på din sida oavsett om du blivit åtalad eller utsatt för brott, behöver råd vid skilsmässa, vårdnadstvist, LVU, arvskifte eller personskada. Vi är duktiga på diskrimineringsfrågor och driver dina tvister mot myndigheter och försäkringsbolag. Naturligtvis hjälper vi dig att upprätta äktenskapsförord, samboavtal, gåvobrev och testamenten.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.