Kan jag överta bostaden som min sambo köpt?

Hej,
Jag och min sambo ska separera. Vi har en bostadsrätt som min sambo står på men köpt för att vi båda ska bo i den med mina och hans barn. Vad händer med denna nu? Måste jag betala en eventuell förlust om vi säljer den eller kan jag ta över lån? Hur funkar det? Sen när det gäller lån som står i hans namn, måste jag betala de skulderna?

Hej och tack för din fråga,

Enligt 8 § Sambolagen ska en bodelning ske efter att ett samboförhållande upphör om någon av samborna begär det.

Det som ska ingå i en bodelning mellan sambor är samboegendom. Vad detta är framgår av 3 § Sambolagen. Samboegendom utgörs av sambors gemensamma bostad och bohag, som förvärvats för gemensam användning. Det kan även vara så att det finns ett samboavtal som säger annat, i sådana fall ska samboavtalet som ni skrivit gälla.

Du skriver att bostadsrätten har förvärvats för att du, din sambo och era barn ska bo där tillsammans, vilket tyder på att bostaden utgör samboegendom.

Innebörden av att bostaden är samboegendom är att den ska delas lika mellan er vid bodelningen, ni har alltså rätt till halva värdet av bostaden var, enligt 14 § Sambolagen.

I praktiken kommer ju detta betyda att någon av er bor kvar i bostaden och kompenserar den andra för värdet av bostaden om ni inte säljer lägenheten. Skulle ni sälja lägenheten är det en likadelning av vinsten som blir aktuellt, förutsatt att lägenheten är samboegendom (alltså att den införskaffades för att ni skulle bo i den gemensamt).

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga

Jag vill bli kontaktad via:


Genom att skicka formuläret godkänner du vår integritetspolicy.

Sök i vår frågedatabas