Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Kan jag överta bostaden som min sambo köpt?

Datum: 04/01/2022

Hej,

Jag och min sambo ska separera. Vi har en bostadsrätt som min sambo står på men köpt för att vi båda ska bo i den med mina och hans barn. Vad händer med denna nu? Måste jag betala en eventuell förlust om vi säljer den eller kan jag ta över lån? Hur funkar det? Sen när det gäller lån som står i hans namn, måste jag betala de skulderna?

Hej och tack för din fråga,

Enligt 8 § Sambolagen ska en bodelning ske efter att ett samboförhållande upphör om någon av samborna begär det.

Det som ska ingå i en bodelning mellan sambor är samboegendom. Vad detta är framgår av 3 § Sambolagen. Samboegendom utgörs av sambors gemensamma bostad och bohag, som förvärvats för gemensam användning. Det kan även vara så att det finns ett samboavtal som säger annat, i sådana fall ska samboavtalet som ni skrivit gälla.

Du skriver att bostadsrätten har förvärvats för att du, din sambo och era barn ska bo där tillsammans, vilket tyder på att bostaden utgör samboegendom.

Innebörden av att bostaden är samboegendom är att den ska delas lika mellan er vid bodelningen, ni har alltså rätt till halva värdet av bostaden var, enligt 14 § Sambolagen.

I praktiken kommer ju detta betyda att någon av er bor kvar i bostaden och kompenserar den andra för värdet av bostaden om ni inte säljer lägenheten. Skulle ni sälja lägenheten är det en likadelning av vinsten som blir aktuellt, förutsatt att lägenheten är samboegendom (alltså att den införskaffades för att ni skulle bo i den gemensamt).

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.