Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan jag påkalla sambobodelning efter två år?

Datum: 25/10/2021

Hej,

Jag och min sambo levde ihop i ett och ett halvt år för att sen gå isär i ca 5 månader. Därefter flyttade vi ihop igen i ett par månader sen för att återigen gå isär. Detta var två år sedan.

Var vi att ses som sambos? Kan jag kräva att jag har bäst rätt till bostaden?

 

Hej och tack för din fråga,

Definitionen av sambor framgår av 1 kap. 1 § sambolagen där det sägs att med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll.

Samboegendom utgörs av sambornas gemensamma bostad och bohag om det förvärvats för gemensam användning, sambolagen 3 §. Om syftet med att köpa lägenheten var för att ni skulle bo där tillsammans utgör lägenheten troligtvis samboegendom.

Bodelning sker på begäran av någon av samborna. En begäran om bodelning ska framställas senast ett år efter att samboförhållandet upphörde enligt sambolagen 8 §. Det kan vara svårt att avgöra tidpunkten för när sambor flyttat isär. Normalt kan det anses ha skett när den ena parten bosatt sig på annat håll. Hänsyn kan tas till parternas avsikt med annan bosättning (prop. 2002/03:80 s. 45-46). Om flytt från lägenheten skett på grund av förhållandets upphörande bör tidpunkten för utflytt vara avgörande för samboskapets upphörande även om visst lösöre kvarblivit och hämtats från lägenheten vid senare tillfälle. Enligt dina uppgifter har det gått längre tid än så sedan ert samboförhållande upphörde och därmed föreligger det inte längre någon rätt att påkalla bodelning.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.