Kan jag polisanmäla mina bonusbarns mamma för falska anklagelser?

Hej,

Jag har blivit anklagad för att ha misshandlat och kränkt mina bonusbarn varav detta nu har gått till socialen. Kan jag polisanmäla mamman för falska anklagelser?

Hej och tack för din fråga,

Socialtjänsten är skyldiga att utreda en orosanmälan enligt 11 kap 1 § Socialtjänstlagen (SoL). Enligt 11 kap 2 § SoL ska utredningen skötas så att inte någon utsätts för skada eller olägenhet i onödan samt att utredningen inte ska vara mer omfattande än vad anmälan motiverar. Utredning innefattar frågor till de berörda parterna och om en anmälan inte har stöd i utredningen finns det ingen anledning för socialtjänsten att vidta åtgärder. Under utredningen har parterna rätt till partsinsyn vilket innebär att man får ta den av allt som tillförts utredningen enligt 11 kap. 8 § SoL och 10 § förvaltningslagen. Innan Socialtjänsten fattar ett beslut har de en kommunikationsskyldighet enligt 11 kap 8 § SoL och 25 § förvaltningslagen som medför att de måste kontakta den anklagade parten och ge denne tillfälle att yttra sig.

Om en person falskt anmäler missförhållanden kan det utgöra brottet falsk tillvitelse enligt 15 kap 7 § Brottsbalken. Falsk tillvitelse innebär att någon har lämnat uppgifter om någon annan till myndighet, påstått att denne begått ett brott och vet att uppgifterna är falska samt att den anklagade personen är oskyldig. Således kan man polisanmäla detta och meddela till Socialtjänsten att man blivit utsatt för falska anmälningar.

Att falskt anklaga någon för brott skulle även kunna utgöra brotten förtal eller förolämpning. För att någon ska kunna dömas för förtal enligt 5 kap 1 § Brottsbalken (BrB) ska anklagelsen vara avsedd att skada en persons anseende. Förolämpning, till skillnad från förtal, är någonting som uttryckts direkt till offret och som är avsett att kränka personens självkänsla eller värdighet, 5 kap. 3 § BrB.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

 

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.