Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan jag säga upp vår lägenhet eller be min sambo att flytta ut?

Datum: 07/09/2022

Hej,

Jag och min före detta bestämde oss för att flytta ihop i somras.  En vecka efter vi flyttat in uppdagades det att min nyblivna sambo hade blivit avhyst från sin förra lägenhet i september. Jag fick också reda på att han inte bara blivit vräkt, utan att han även har en skuld hos Kronofogden på närmare en miljon kronor. Allt detta har han undanhållit för mig, inklusive ett spelberoende. Han har även löneutmätning sedan i januari (enl. honom själv) och nu har han blivit arbetslös på grund av arbetsbrist och har a-kassa.

Nu har vi bott ihop i 2 månader. Jag får ensam betala hyran på 13000: – och försörja honom och hans son som han har gemensam vårdnad om. Jag orkar inte mer. Kärleken jag träffat har fört mig bakom ljuset, ljugit och klivit in i en bostad som skulle bli vår gemensamma, men som han inte kan bidra till. Jag står ensam på hyreskontraktet.

Kan jag säga upp lägenheten och flytta, eller kan jag be honom att flytta ut alternativt ”slänga ut honom”? Allt bohag i lägenheten är mitt, jag hade köpt möblerna innan vi flyttade ihop. Jag vill bara bort alternativt få honom ut ur bostaden. Vad kan jag göra?

Hej och tack för din fråga,

Du får inte säga upp lägenheten utan din sambos samtycke eftersom ni har skaffat den för gemensam anvädning och den därför utgör samboegendom. Däremot kan du ansöka hos tingsrätten om att få säga upp lägenheten. Du kan även be honom att flytta. Om han vägrar att flytta kan du ansöka hos tingsrätten om en bodelningsförrättare. En bodelning kommer då genomföras och ert samboförhållande kommer upphöra, trots att ni inte har flyttat isär. När du begär en bodelningsförrättare kan du också begära att domstolen ska besluta vem som ska få bo kvar i bostaden fram till dess att bodelningen är klar. Domstolen kommer beakta vem som har störst behov av bostaden, men även om den personen kan betala hyran. Om domstolen beslutar att du får bo kvar i bostaden, är din sambo skyldig att flytta. Om han fortfarande skulle vägra att flytta kan Kronofogden tvinga honom att flytta.

När ett samboförhållande upphör på grund av att samborna flyttar isär kan man begära att en bodelning görs.[1] Om sambon inte vill flytta ut kan man begära en bodelningsförrättare hos tingsrätten på den ort man bor. Det kommer då genomföras en bodelning trots att sambon bor kvar. Vid bodelningen ska samboegendomen delas upp mellan samborna.[2]

Om samborna har skaffat bostaden för gemensam användning och använder den som deras gemensamma hem, utgör den samboegendom. Även om samborna bor i en hyresrätt och endast en av dem står på hyreskontraktet kommer lägenheten samboegendom om de skaffat den för gemensam användning.[3]

När man begär bodelningsförrättare kan man även begära att tingsrätten även ska besluta vem som ska bo kvar i bostaden fram till dess att bodelningen är klar. Den som har störst behov av bostaden ska få den vid bodelningen.[4] Om en av samborna har barn eller har svårare att få tag på en ny bostad än den andra, kan det tala för att den sambon ska få bostaden. Däremot behöver den som ska bo kvar kunna betala hyran för bostaden.

Om tingsrätten beslutar att man har rätt att bo kvar i bostaden, ska den andra sambon flytta.[5] Om hen inte gör det kan man vända sig till Kronofogden och begära avhysning, vilket innebär att de kommer tvinga sambon att flytta.

Även i de fall en hyresrätt eller bostadsrätt inte utgör samboegendom, är det den sambo som har störst behov av bostaden som ska få den. Om samborna inte har barn tillsammans gäller detta bara om synnerliga skäl talar för det vilket innebär att det endast sker i undantagsfall. Om den som inte står på kontraktet till bostaden vill ta över den måste hen dock göra anspråk på detta inom ett år från att förhållandet upphör. Om personen flyttar ut måste hen dock göra anspråk inom 3 månader från det att förhållandet upphört.[6]

Medan samboförhållanden fortfarande pågår får inte en sambo avhända sig eller hyra ut den gemensamma bostaden, om det är en hyresrätt eller bostadsrätt. Oavsett om bostaden är samboegendom eller inte behövs alltså den andra sambons samtycke att säga upp hyreskontraktet till den gemensamma bostaden.[7] Man kan dock ansöka hos tingsrätten om att få säga upp hyreskontraktet utan sambons samtycke.[8]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 2 § första stycket p. 2 och 8 § sambolagen.
[2] 2 § andra stycket.
[3] 3 § sambolagen och 5 § första stycket p. 3 sambolagen.
[4] 28 § första stycket och 16 § andra stycket sambolagen.
[5] 29 § andra stycket sambolagen.
[6] 22 § sambolagen.
[7] 23 § första stycket p. 1 sambolagen.
[8] 24 § sambolagen.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.