Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan jag sätta igång en tvångsförsäljning av fastighetet?

Datum: 16/12/2021

Hej,

Jag äger en fastighet tillsammans med mina syskon där vinst finns om boendet säljs. Jag har fått sämre ekonomi p.g.a. sjukdom och skulle vilja sälja huset. Vad gäller för att få sätta igång en tvångsförsäljning? Vi fick bostaden som en gåva och fick även ta över lånet. Räntan är en kostnad jag verkligen inte behöver då jag inte nyttjar huset.

Hej och tack för din fråga!

Eftersom du och dina syskon tillsammans äger fastigheten är du och dina syskon samägare. Som samägare har du rätt att förfoga över din andel i den samägda fastigheten, dvs. det finns en möjlighet för dig att sälja din andel av fastigheten, men för att få sätta igång en försäljning av fastigheten i sin helhet krävs alla delägares samtycken.

Det finns möjlighet för dig att ansöka hos tingsrätten för att få den samägda egendomen såld på offentlig auktion. Domstolen får bevilja en sådan ansökan om inte någon annan delägare motsätter sig och kan uppvisa synnerliga skäl för att fastigheten inte ska säljas. Vid ett beslut om att en fastighet ska säljas på offentlig auktion ska rätten också utse en god man att ombesörja försäljningen och fördela köpeskillingen. Ofta utses en advokat till god man, och advokatens arvode tas ur köpeskillingen. Då ett sådant förfarande är komplicerat och riskerar att bli kostsamt rekommenderas att du tar kontakt med en jurist för att diskutera saken närmare.

Dessa regler gäller bara om inget annat har avtalats. Finns det något avtal mellan dig och dina syskon som reglerar frågor om exempelvis försäljning ska avtalsvillkoren gälla.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.