Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan jag skydda min dotters arv från hennes make?

Datum: 06/07/2023

Hej,

Jag har upprättat ett testamente, där jag önskar att alla mina tillgångar ska gå till min dotter den dagen jag går bort. Problemet är bara att hon är gift med en man som jag inte tycker om. Han behandlar varken mig eller min dotter väl, och gör allt för att skapa problem i vår relation. Om de skulle skilja sig i framtiden vill jag därför inte att han ska få ta del av mitt arv. Hur gör jag för att garantera att arvet endast går till min dotter och inte delas med hennes make?

Hej och tack för din fråga,

Om mottagaren av arvet är gift, är huvudregeln att arvet blir giftorättsgods. Vid en eventuell skilsmässa kommer arvet då att delas lika mellan makarna.[1] Det lättaste sättet för att du ska kunna försäkra dig om att arvet enbart tillfaller din dotter är genom att skriva ett villkor i testamentet som stadgar att arvet ska vara din dotters enskilda egendom.[2] Den enskilda egendomen ska då hållas utanför en eventuell framtida bodelning mellan din dotter och hennes make.

Om du inte villkorar detta i testamentet, kan din dotter i efterhand göra arvet till enskild egendom genom att upprätta ett äktenskapsförord. En förutsättning för detta är dock att hon och maken är överens, eftersom även han måste skriva på äktenskapsförordet för att det ska bli giltigt.[3]

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer i våra handböcker om testamente och äktenskapsförord.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 7 kap. 1 § ÄktB, 9 kap. 1 § ÄktB jämte 10 kap. 1 § Äktenskapsbalken
[2] 7 kap. 2 § 3 p. och 4 p. Äktenskapsbalken
[3] 7 kap. 2 § 1 p. Äktenskapsbalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.