Kan jag snabba på processen hos Migrationsverket?

Hej,

Min man vill ansöka om uppehållstillstånd på grund av anknytning till mig. Jag har hört att det kan ta upp till 12-15 månader innan jag får hit min make från ett tredje land.

Går det att snabba på processen hos Migrationsverket?

Hej och tack för din fråga,

För att någon ska kunna resa in i Sverige och stanna här längre än 3 månader måste denne ha ett uppehållstillstånd enligt 2 kap. 4 och 5 §§ utlänningslagen (UtlL). Uppehållstillstånd kan ges på grund av anknytning till make som lever i landet enligt 5 kap. 3 § UtlL.

Enligt 5 kap. 3 b § UtlL måste vissa förutsättningar uppfyllas för att någon ska få uppehållstillstånd på grund av anknytning. Det krävs dels att personen som ska komma hit ska kunna styrka sin identitet, genom t.ex. giltigt pass, dels måste anknytningspersonen i Sverige kunna försörja personen. Det ställs därför krav på bostad och inkomst. Förhållandet ska även framstå som seriöst och inget annat skäl får tala emot att tillstånd ges, t.ex. att det uppenbart verkar röra sig om ett skenäktenskap.

Enligt 5 kap. 18 § UtlL måste ansökan göras innan den anhörige kommer till Sverige. Om man flyttar in i landet utan uppehållstillstånd riskerar man att vistas där utan tillåtelse.

Det kan dessvärre ta tid att få ett beslut om uppehållstillstånd. Handläggningstiderna varierar  mellan olika länders ambassader och hos Migrationsverket.

För tillfället låter inte 12-15 månaders väntetid särskilt orimligt och det är tyvärr bara att avvakta ett beslut.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas