Kan jag söka uppehållstillstånd utan att lämna Sverige?

Hej,

Jag kommer från Ukraina, jag har bott i Sverige i 5 år. För att kunna stanna i Sverige gifte jag mig med en norsk man, han förändrades efter bröllopet och jag lämnade honom efter bara 5 månader. Trots att jag fortfarande är gift beslutade Migrationsverket att avslå min ansökan om uppehållstillstånd och vill att jag åker tillbaka till Ukraina.

För 1 år sedan träffade jag en ny man som har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Vi bor tillsammans och jag väntar hans barn. Vi vill gifta oss men då jag fortfarande är gift med mannen från Norge kan vi inte det. Jag undrar därför om jag har rätt att skilja mig och gifta om mig? Jag undrar även om det är möjligt att ansöka om uppehållstillstånd utan att lämna Sverige?

Hej och tack för din fråga,

Rätten att gifta sig inför en svensk myndighet tillfaller varje person som inte utesluts genom den hindersprövning som stadgas i 1 kap. 1 § lag om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmynderskap. Hindersprövningen syftar till de äktenskapshinder som återfinns i 2 kap. Äktenskapsbalken där ett av hindren utgörs av att redan vara gift, 2 kap. 4 § ÄktB. Om båda parterna i det första äktenskapet är överens kan en äktenskapsskillnad förrättas omgånde, i det fall bara den ena parten önskar att skilja sig kan äktenskapsskillnad genomföras först efter en betänketid om 6 månader, 5 kap. 1-2 §§ ÄktB.

Uppehållstillstånd skall ges till den som är gift eller sambo med någon som är bosatt i Sverige och kan ges till den som avser att ingå äktenskap eller samboskap med någon som är bosatt i Sverige, 5 kap. 3-3a §§ utlänningslagen. I dessa fall gäller dock ett försörjningskrav, detta krav regleras normalt i 5 kap. 3b § UtlL men kompletteras till och med 19 juli 2019 av 9 § lag om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige. Ett tidsbegränsat arbetstillstånd får ges en person som erbjudits en anställning om anställningen gör det möjligt för personen att försörja sig och lönen, försäkringsskyddet och övriga anställningsvillkor inte är sämre än de villkor som följer av svenska kollektivavtal eller liknande, 6 kap. 2 § UtlL.

Ovan nämnda tillstånd skall som utgångspunkt sökas från hemlandet, trots att det görs undantag mot detta är det inte någonting som kan krävas eller förväntas bli tillämpbart i den enskilda processen.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.