Kan jag som arvinge bli skyldig att betala den avlidnes skulder?

Hej,

Min pappa har nyligen gått bort. Han har varit skild från min mamma i många år och tillsammans med sin nya fru har han två barn. Vad jag vet så efterlämnar min pappa inget testamente. Det finns inte heller några tillgångar. Däremot tror jag han har mycket skulder kvar sedan hans enskilda firma gick i konkurs. Kan jag som arvinge blir ansvarig för skulderna?

Hej och tack för din fråga,

En arvinge kan inte bli personligt ansvarig eller betalningsskyldig för skulder som finns i dödsboet, utan de skulder som finns ska betalas med den avlidnes tillgångar. Man ärver alltså inte skulder. Du kan däremot påverkas på så sätt att du inte får något arv från din pappa, eftersom en förutsättning till att få ut sitt arv är att det faktiskt finns något att ärva. Den avlidnes tillgångar måste därmed täcka hens skulder för att det ska bli något kvar till arvingarna.

Om det däremot är så att tillgångar har hunnit fördelas till arvingarna innan skulderna är betalade är man skyldig att betala tillbaka det som krävs för att skulderna ska täckas.

Om det finns något kvar efter att skulderna betalats har du rätt att ärva enligt lag.[1] Om det skulle vara så att det finns mer skulder än tillgångar i dödsboet kan skulderna avskrivas eller så kan boet försättas i konkurs.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en av våra jurister. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i arv.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 2 kap. 1 § Ärvdabalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.