fbpx

Kan jag testamentera barnens umgänge?

Hej,

Jag bor med en man och vi har ett barn tillsammans. Jag har sedan tidigare ett barn med en annan man. Min fråga är om man kan skriva ett testamente som bestämmer att mitt barn från det tidigare förhållandet ska bo växelvis hos min nuvarande sambo även för det fall jag avlider. Kan jag dessutom skriva att barnet ska få sin vilja igenom att besöka sin mormor och morfar så mycket barnet vill? Mina barn träffar i dag sina släktingar ofta och de har en väldigt nära relation.

Hej och tack för din fråga,

Syftet med ett testamente är att reglera hur egendom skall fördelas efter en persons död och man kan genom ett testamente fördela egendomen på ett annat sätt än den legala arvsordningen stadgar.

Det är inte möjligt att  genom testamente förordna om barns boende eller umgänge. Det är däremot möjligt att skriva en viljeförklaring om hur ett barn ska tas om hand vid händelse av en förälders bortgång. Det är emellertid sociala myndigheter som har det slutliga ansvaret att avgöra var barnet skall bo och utgångspunkten är att barnets bästa skall vara avgörande.

Vänliga hälsningar,

Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas