Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Kan jag testamentera barnens umgänge?

Datum: 22/02/2023

Hej,

Jag bor med en man och vi har ett barn tillsammans. Jag har sedan tidigare ett barn med en annan man. Min fråga är om man kan skriva ett testamente som bestämmer att mitt barn från det tidigare förhållandet ska bo växelvis hos min nuvarande sambo även för det fall jag avlider. Kan jag dessutom skriva att barnet ska få sin vilja igenom att besöka sin mormor och morfar så mycket barnet vill? Mina barn träffar i dag sina släktingar ofta och de har en väldigt nära relation.

Hej och tack för din fråga,

Syftet med ett testamente är att reglera hur egendom skall fördelas efter en persons död och man kan genom ett testamente fördela egendomen på ett annat sätt än den legala arvsordningen stadgar.

Det är inte möjligt att genom testamente förordna om barns boende eller umgänge. Det är däremot möjligt att skriva en viljeförklaring om hur ett barn ska tas om hand vid händelse av en förälders bortgång. Det är emellertid sociala myndigheter som har det slutliga ansvaret att avgöra var barnet skall bo och utgångspunkten är att barnets bästa skall vara avgörande.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om testamente.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.