Kan jag testamentera bort min hund?

Hej,

Jag är ensamstående utan släktingar och jag börjar bli till åren. Nu bekymrar jag mig för vad som ska hända min älskade hund om jag går bort före honom. Han är bara ett par år, pigg och kry och jag skulle tycka det vore förfärligt om han hamnade på ett hem för herrelösa hundar eller avlivades. Jag vill hellre att han ska få komma till någon som han känner och som jag vet kan ge honom kärlek och ett riktigt hem. Jag skulle även vilja ge min hund en månadspeng så att jag vet att den får rätt foder, försäkring och veterinärbesök. Går det att skriva in i mitt testamente? Tar domstolen hänsyn till det?

Hej och tack för din fråga,

I juridisk mening är en hund en ”sak” och går därmed att testamentera bort precis som en bil, tavla eller någon annan tillhörighet. Däremot kan man inte testamentera pengar till en hund eftersom den inte har så kallad rättskapacitet och därför inte kan ärva.

En lösning kan vara att testamentera pengar till den person som man vill ska ta hand om hunden, med villkoret att denne tar emot hunden. Det kan då vara en bra idé att skriva med en alternativ testamentstagare ifall att den man i första hand önskar ska ta hand om din hund inte kan eller vill.

Vid upprättande av testamenten är det alltid bra att ta hjälp av en jurist eftersom det exempelvis finns vissa formkrav som måste beaktas för testamentets giltighet.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om testamente.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.