Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Kan jag testamentera bort min hund?

Hej,

Jag är ensamstående utan släktingar och jag börjar bli till åren. Nu bekymrar jag mig för vad som ska hända min älskade hund om jag går bort före honom. Han är bara ett par år, pigg och kry och jag skulle tycka det vore förfärligt om han hamnade på ett hem för herrelösa hundar eller avlivades. Jag vill hellre att han ska få komma till någon som han känner och som jag vet kan ge honom kärlek och ett riktigt hem. Jag skulle även vilja ge min hund en månadspeng så att jag vet att den får rätt foder, försäkring och veterinärbesök. Går det att skriva in i mitt testamente? Tar domstolen hänsyn till det?

Hej och tack för din fråga,

I juridisk mening är en hund en ”sak” och går därmed att testamentera bort precis som en bil, tavla eller någon annan tillhörighet. Däremot kan man inte testamentera pengar till en hund eftersom den inte har så kallad rättskapacitet och därför inte kan ärva.

En lösning kan vara att testamentera pengar till den person som man vill ska ta hand om hunden, med villkoret att denne tar emot hunden. Det kan då vara en bra idé att skriva med en alternativ testamentstagare ifall att den man i första hand önskar ska ta hand om din hund inte kan eller vill.

Vid upprättande av testamenten är det alltid bra att ta hjälp av en jurist eftersom det exempelvis finns vissa formkrav som måste beaktas för testamentets giltighet.

Vänliga hälsningar

Zeijersborger & Co.

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online