Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan jag tvinga min man att betala hyran?

Datum: 25/01/2023

Hej,

Min man spelar bort nästan alla sina pengar och jag klarar inte av situationen längre. Jag tvingas betala för allt nödvändigt själv. Hur länge måste jag försörja honom? Kan jag tvinga honom att betala hyran?

Hej och tack för din fråga,

Både du och din make måste försörja varandra så länge ni är gifta. Du kan inte tvinga din make att betala hyran, men du kan vända dig till domstolen för att fastställa att du ska få ett underhållsbidrag av din make. Med underhållsbidraget kan du sedan betala hyran och andra nödvändiga utgifter.

Makars försörjningsplikt regleras i äktenskapsbalken.[1] Där anges att respektive make ska bidra till det underhåll som krävs för att de gemensamma och personliga behoven ska tillgodoses.[2] Bestämmelsen grundar sig i att makar bör leva under samma ekonomiska förhållande. Det innebär att den mer välavlönade maken ska tillskjuta mer pengar till hushållet, eller ge den andre maken pengar om denna inte själv tjänar tillräckligt mycket för att tillgodose sina behov.[3] Det finns därmed en ömsesidig försörjningsplikt mellan makar och den består i vanliga fall tills äktenskapet upphört. Endast i vissa situationer ska den ena maken få bidrag till sin försörjning av den andre maken efter att äktenskapet upphört.[4]

Både du och din make måste således försörja varandra så länge ni är gifta. Om du drabbas ekonomiskt av att din make spelar bort sin inkomst uppfyller han inte sin försörjningsplikt. Du kan då vända dig till domstolen för att fastställa att du ska få ett underhållsbidrag av din make.[5] Du kan sedan betala hyran med underhållsbidraget.

Tyvärr anar jag att problemet inte blir bättre om du går till domstolen. Så som du beskriver situationen, tror jag att du och din man i första hand behöver få hjälp med att komma till rätta med hans spelmissbruk. Du hittar flera organisationer på internet som ger stöd åt spelmissbrukare och anhöriga. Det är till exempel möjligt för din man eller dig att ringa stödlinjen anonymt och kostnadsfritt för att diskutera oron kring din mans spelmissbruk.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en av våra jurister. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i underhållsbidrag.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] Se 6 kap. Äktenskapsbalken (ÄktB)
[2] 6 kap. 1 § ÄktB
[3] 6 kap. 2 § ÄktB
[4] 6 kap. 7 § ÄktB
[5] 6 kap. 5 § ÄktB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.