Kan jag via äktenskapsförord ändra giftorättsgods till enskild egendom?

Hej

Jag har en thailändsk fru som har ett barn i Thailand och jag har tre barn sedan tidigare. Vi har inga gemensamma barn. Vi är gifta och registrerade som gifta både i Sverige och Thailand. Kan jag via ett äktenskapsförord göra all vår egendom till enskild egendom för oss båda, och skriva in att hon får sitta kvar i “orubbat bo” om jag skulle dö? Vi hyr bostad här i Sverige och har ett hus i Thailand. Kan mina barn kräva att även ärva del i fastigheten i Thailand trots att hus och mark står skrivet på min fru? Jag har tidigare i tidens begynnelse skrivit ett testamente hos advokat där jag testamenterade allt till det då enda barnet, har som sagt nu tre barn i tidigare förhållande.

Hej, och tack för din fråga,

Du och din fru kan generellt sett genom ett äktenskapsförord ändra egendom från att vara giftorättsgods till att vara enskild. Ni kan även genom ett gemensamt testamente förordna om att den av er som överlever den andre ska få bo kvar i s.k. orubbat bo.

Dina tre barn ärver egendom som tillfaller dig efter en bodelning vid din död. Enbart giftorättsgods kommer att ingå i bodelningen. Fastigheten är giftorättsgods om detta inte ändras genom ett äktenskapsförord.

Om ditt testamente innebär att endast ett av dina barn ska få all din kvarlåtenskap riskerar detta att innebära en laglottskränkning. Detta eftersom alla dina barn enligt lag har rätt att ärva en viss del – en laglott – av din kvarlåtenskap. Vi rekommenderar att du tar kontakt med ett juridiskt ombud om du vill göra om ditt testamente.

Det är viktigt att notera att svaren ovan utgår ifrån svensk rätt. Eftersom du och din fru även är gifta i Thailand, är det möjligt att det finns andra regler som aktualiseras. För en mer genomgående utredning kring de specifika förhållandena i ditt ärende rekommenderas kontakt med en jurist.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.