Tillbaka Ställ en fråga

Kan jag via äktenskapsförord ändra giftorättsgods till enskild egendom?

Hej

Jag har en Thailändsk fru som har ett barn i Thailand, jag har tre barn sedan tidigare och vi har inga gemensamma barn. Vi är gifta och registrerade som gifta både i Sverige och Thailand. Kan jag via ett äktenskapsförord göra all vår egendom till enskild egendom för oss båda, och skriva in att hon får sitta kvar i ”orubbat bo” om jag skulle dö? Vi hyr bostad här i Sverige och har ett hus i Thailand. Kan mina barn kräva att även ärva del i fastigheten i Thailand trots att hus och mark står skrivet på min fru? Jag har tidigare i tidens begynnelse skrivit ett testamente hos advokat där jag testamenterade allt till det då enda barnet, har som sagt nu tre barn i tidigare förhållande.

Hej, och tack för din fråga!

Du och din fru kan generellt sett genom ett äktenskapsförord ändra egendom från att vara giftorättsgods till att vara enskild. Ni kan även genom ett gemensamt testamente förordna om att den av er som överlever den andre ska få bo kvar i s.k. orubbat bo.

Dina tre barn ärver egendom som tillfaller dig efter en bodelning vid din död. Enbart giftorättsgods kommer att ingå i bodelningen. Fastigheten är giftorättsgods om detta inte ändras genom ett äktenskapsförord.

Om ditt testamente innebär att endast ett av dina barn ska få all din kvarlåtenskap riskerar detta att innebära en laglottskränkning. Detta eftersom alla dina barn enligt lag har rätt att ärva en viss del – en laglott – av din kvarlåtenskap. Vi rekommenderar att du tar kontakt med ett juridiskt ombud om du vill göra om ditt testamente.

Det är viktigt att notera att svaren ovan utgår ifrån svensk rätt. Eftersom du och din fru även är gifta i Thailand, är det möjligt att det finns andra regler som aktualiseras. För en mer genomgående utredning kring de specifika förhållandena i ditt ärende rekommenderas kontakt med en jurist.

Du är välkommen att ringa oss för en kostnadsfri inledande rådgivning.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Fråga advokaten

010-33 33 888