Kan köparen genom att undanhålla sig hindra säljaren från att häva köpet?

Hej,

Handpenningen på en bostad efter budgivning har efter utsatt tid inte betalats. Köparen svarar inte på mail eller telefon efter att ägarna vill häva köpet eftersom betalningen uteblir.

Kan köparen genom att undanhålla sig hindra säljaren från att häva köpet?

Hej och tack för din fråga,

Enligt huvudregeln ska avtal hållas. Det innebär att om man inte särskilt avtalat att köpet är villkorat erläggande av handpenning kan köpet inte hävas om handpenning inte erläggs. Således är det först på tillträdesdagen som säljaren kan häva köpet om köparen inte erlägger köpeskillingen. Säljaren får häva köpet om köparen inte betalar i tid.[1] Det gäller under förutsättningen att säljaren inte vill hålla fast vid köpet och begära betalning.[2]

Säljaren har rätt till skadestånd då köparen inte uppfyllt det ingångna avtalet om det innebär en förlust vid omförsäljning, extra kostnader man får på grund av det och mäklararvode. Om man tjänar mer på huset vid omförsäljning har man inte rätt till skadestånd då man inte lidit ekonomisk skada. Vidare har säljaren rätt till ersättning för den skada hon eller han lider genom köparens dröjsmål med betalningen.[3] Säljaren har också rätt till ersättning för den skada hon eller han lider genom att köparen inte medverkat till köpet i form av att inte ha betalat.[4] Säljaren har alltid rätt till ersättning, om avtalsbrottet eller förlusten beror på försummelse på köparens sida.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 54 § KöpL.
[2] 52 § KöpL.
[3] 57 § KöpL.
[4] 50 § KöpL.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.