Kan Kronofogden mäta ut sambons lön?

Hej,

Jag har en skuld hos Kronofogden och de gör utmätning på min lön. Jag undrar vad som händer om jag flyttar ihop med min tjej och blir sambo? Kan Kronofogden mäta ut hennes lön eller tillgångar för mina skulder?

Hej och tack för din fråga,

Om du flyttar ihop med din sambo kan det innebära att Kronofogden mäter ut större del av din lön. Detta då du som sambo får ett lägre förbehållsbelopp. Med förbehållsbelopp menas en månatlig summa som den skuldsatta alltid har rätt att behålla efter utmätning för att klara sina nödvändiga utgifter. Kronofogden kan dock inte mäta ut tillgångar eller lön som tillhör din sambo. Emellertid utgår Kronofogden ifrån att egendom som finns i ert gemensamma hem tillhör dig och kan utmätas. Det är då upp till er att göra det sannolikt att egendomen inte tillhör dig. Var därför noga med att spara kvitton eller andra handlingar som styrker vem som äger vad.

Vänliga hälsningar

Zeijersborger & Co.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga

Jag vill bli kontaktad via:


Genom att skicka formuläret godkänner du vår integritetspolicy.

Sök i vår frågedatabas