Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan Kronofogden ta huset?

Datum: 23/02/2023

Hej,

Jag har hamnat i ekonomiskt trubbel. För ett par år sedan startade jag en enskild firma. Firman har varit mest som en hobby men jag har under tiden dragit på mig skulder och jag är nu rädd att jag går i konkurs. Skulden är på 250 000 kr och det finns inte en chans för mig att klara avbetalningarna och räntan. Kan Kronofogden ta mina personliga ägodelar och mitt hus för att betala skulden? Min sambo äger halva huset och jag har även två barn som bor hos mig.

Hej och tack för din fråga,

Om man har skulder som man inte betalar tillbaka kan Kronofogden besluta om utmätning av tillgångar. Kronofogden kan även besluta om utmätning av lön. För att egendom ska kunna utmätas krävs det att den tillhör gäldenären och är det så att någon annan äger den, så måste det kunna bevisas. Ägodelarna ska även ha ett värde och gå att överlåtas och det innebär att det inte får finnas testamente eller gåvobrev som anger att egendomen inte får säljas.  Försäljningen måste dessutom ge ett rimligt övervärde till den som gäldenären är satt i skuld till.

Om det finns ett övervärde i en bostad så kan kronofogden mäta ut den för att täcka gäldenärens skuld. Om gäldenären har en sambo skulle denne få täckning för sin andel efter försäljningen. Det finns egendom som inte kan utmätas, så kallad beneficieegendom. Vad som inte kan utmätas avgörs från fall till fall men vanligtvis utmäts inte vardagliga kläder, glasögon, nödvändiga möbler och saker som tillhör barnen. Det finns också en princip som innebär att tillgångar som hör ihop inte får brytas. Till exempel får Kronofogden inte bara mäta ut hjulen på din bil, utan de måste ta hela bilen.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om fordran och skuld.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijerborger & Co.

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.