Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan kronofogden ta min bil?

Datum: 25/04/2019

Hej,

Hur ny ska en bil vara för att Kronofogden ska kunna ta den i utmätning? Jag har en Volvo från 2001, kommer jag att få behålla den?

Hej och tack för din fråga,

Först och främst krävs vid all form av utmätning att det finns en exekutionstitel, dvs en fordran av något av de slag som återfinns i 3 kap. 1 § Utsökningsbalken (UB). Exempel på exekutionstitlar är domar, förbindelser angående underhållsbidrag och Kronofogdemyndighetens beslut i mål om betalningsföreläggande.

Egendom som får undantas från utmätning återges i 5 kap. 1 § 4 kap. 3 § UB. En bil kan enligt tredje punkten undantas om den är av skäligt värde samt behövs för den skuldsattes försörjning. Av 4 § i samma kapitel framgår att om bilen är av sådant värde att den inte kan undantas men den skuldsatte i övrigt bedöms behöva bil för sin försörjning skall vid försäljning den skuldsatte få behålla en skälig summa för att kunna ersätta den sålda bilen.

Vidare skall utmätning ske endast om det belopp som kan beräknas flyta in, efter avdrag för kostnader, ger ett överskott som gör åtgärden försvarlig, 4 kap. 3 § UB.

Det är med andra ord bilens värde och funktion, snarare än ålder, som avgör huruvida bilen kan utmätas eller ej.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.