Kan LVU hindra mig från att resa utomlands?

Hej!

Jag är en 16-årig tjej som det i början av januari 2014 sattes LVU §2 på, på grund utav missbrukande föräldrar (alltså ingenting som egentligen grundas i mitt beteende). Idag bor jag på ett stödboende, tar hand om mig själv och sköter mina studier. Jag har aldrig haft en anmärkning hos polisen eller dylikt.

Nu i april var det tänkt att jag och min 23-åriga kusin skulle ha blivit bjudna på en utlandsresa av våra morföräldrar (jag och min kusin skulle ha åkt själva). Min 23-åriga kusin är en skötsam tjej som har väldigt bra inflytande på mig. Jag hade ingen tanke på att det skulle kunna vara några som helst problem med det, då LVU:n inte är på grund utav mitt eget beteende.

Men, min handläggare och hennes gruppledare gjorde tillsammans bedömningen att detta inte gick. Deras förklaring var att LVU slutar gälla utanför Sveriges gränser och att den som är med vid resan måste kunna liknas med ett familjehem. De menade på att min kusin är för ung och att det inte finns några 23-åringar som är familjehem. Detta var den enda förklaringen jag fick, men jag finner mig inte i detta. Stämmer verkligen det de säger och vart går i så fall gränsen för lämplighet?

Jag tycker att det är dåligt att jag ska behöva behandlas som att jag behöver vård och är oansvarstagande då problemet inte ens grundas i mig.

Hej och tack för din fråga,

Vården som ges med stöd av LVU kan inte bedrivas utomlands då de olika befogenheter som lagen ger inte kan utövas utanför Sveriges gränser. Rent tillfälliga resor utomlands finns det dock inte något generellt hinder emot, men du kan ändå komma att vägras detta. Bland annat kan du vägras en sådan om det skulle anses att det finns anledning att misstänka att du skulle avvika från din behandling i och med resan. Det är en bedömning som görs i det enskilda fallet och därför att det svårt att dra en klar gräns för vad som anses vara lämpligt.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.