Kan LVU hindra mig från att resa utomlands?

Hej!

Jag är en 16-årig tjej som det i början av januari 2014 sattes LVU §2 på, på grund utav missbrukande föräldrar (alltså ingenting som egentligen grundas i mitt beteende). Idag bor jag på ett stödboende, tar hand om mig själv och sköter mina studier. Jag har aldrig haft en anmärkning hos polisen eller dylikt.

Nu i april var det tänkt att jag och min 23-åriga kusin skulle ha blivit bjudna på en utlandsresa av våra morföräldrar (jag och min kusin skulle ha åkt själva). Jag hade ingen tanke på att det skulle kunna vara några som helst problem med det då LVU inte är på grund utav mitt eget beteende och då min 23-åriga kusin är en skötsam tjej som har väldigt bra inflytande på mig.

Men, min handläggare och hennes gruppledare gjorde tillsammans bedömningen att detta inte gick. Deras förklaring var att LVU slutar gälla utanför Sveriges gränser och att den som är med vid resan måste kunna liknas med ett familjehem. De menade på att min kusin är för ung och att det inte finns några 23-åringar som är familjehem. Detta var den enda förklaringen jag fick, men jag finner mig inte i detta. Stämmer verkligen det de säger och vart går isåfall gränsen för lämplighet?

Jag tycker att det är sjukt att jag ska behöva behandlas som att jag behöver vård och är oansvarstagande då det här inte ens grundas i mig.

Hej,

Vården som ges med stöd av LVU kan inte bedrivas utomlands då de olika befogenheter som lagen ger inte kan utövas utanför Sveriges gränser. Rent tillfälliga resor utomlands finns det dock inte något generellt hinder emot, men du kan ändå komma att vägras detta. Bland annat kan du vägras en sådan om det skulle anses att det finns anledning att misstänka att du skulle avvika från din behandling i och med resan. Det är en bedömning som görs i det enskilda fallet och därför att det svårt att dra en klar gräns för vad som anses vara lämpligt.

Läs mer om LVU här.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas