Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan man få skadestånd från kommunen om ens barn blivit mobbad i skolan?

Datum: 18/08/2023

Hej,

Min son har blivit utsatt för hot och misshandel i skolan. Han har bytt skola och har det nu bra. Han har tidigare försökt begå självmord. Skolinspektion har vart inkopplade och givit böter till kommunen men nu är ärendet nedlagt. Kommunens skolchefer förnekar kännedom om allvarliga händelser på den gamla skolan, hur kan man gå vidare? Finns det nån chans att få upprättelse och eventuellt skadestånd?

Hej och tack för din fråga,

Det går att begära skadestånd från kommunen om ett barn har råkat illa ut i skolan. Enligt Skadeståndslagen är detta möjligt eftersom kommunen har myndighetsutövning över de barn som går i skolan. För att kunna få skadestånd från kommunen krävs det att den varit vårdslös eller vållat skadan.

Det man bör tänka på när det gäller att stämma kommunen är att man riskerar att få betala både kommunens och sina egna rättegångskostnader om man förlorar.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.