Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Kan man anmäla en sol-och-vårare?

Datum: 26/10/2021

Hej,

Jag har en väninna som blir romansbedragen på nätet. Hon skickar massa pengar till en man hon aldrig träffat. Om hon någonsin inser att hon blivit lurad, kan hon anmäla honom då? Han bor inte i Sverige.

Hej och tack för din fråga,

Att inleda en relation med någon i syfte att lura annan på pengar, så kallat romansbedrägeri eller sol-och-vårande, kan vara brottsligt. Det är dock inget brott om en person skulle inleda ett förhållande eller romans med någon och därigenom få ekonomiska fördelar.

För att agerandet ska anses vara brottsligt krävs det att rekvisiten för bedrägeri är uppfyllda. Rekvisiten för bedrägeri innebär att någon förmår annan till handling som innebär vinning för gärningsmannen och skada för den vilseledde.[1] Ett exempel är om gärningsmannen lurar brottsoffret att låna ut pengar på falska grunder.

Om du misstänker att någon i din närhet blir utsatt för romansbedrägeri bör du prata med personen och berätta vilka omständigheter som gör att du är orolig för att hon blir utsatt för brottet.

Om någon har blivit utsatt för romansbedrägeri bör personen i första hand kontakta banken, eftersom banken har chans att stoppa pågående transaktioner. En polisanmälan bör upprättas, även om det kan vara svårt och resurskrävande för svensk polis att utreda brottet om gärningsmannen befinner sig utomlands. Brottsoffret bör spara allt material, exempelvis konversationer eller banköverföringar, och bistå polisen med så mycket information som möjligt. Om personen döms för bedrägeri, är det möjligt att brottsoffret kan erhålla skadestånd för förlorade pengar.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 9 kap. 1 § Brottsbalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.