Kan man arbeta som advokat i Sverige om man är utbildad i ett annat land?

Hej,

Min pojkvän bor i Irak och han är utbildad advokat. Han har cirka fem års erfarenhet och funderar på att flytta till Sverige. Kan han då fortsätta jobba som advokat med sin advokatexamen här i Sverige eller vad är det som gäller för att kunna komplettera?

Hej och tack för din fråga,

Som jag tolkat din fråga undrar du om din pojkvän kan söka arbete i Sverige med sin utländska juristexamen. Om din pojkvän har läst en juristutbildning utomlands är den anpassad efter de lagar som finns i det landet. Svenska statliga juristjobb kräver således svensk juristutbildning. Ett alternativ är att jobba med exempelvis internationell rätt där lagarna ser likadana ut.

I enlighet med förordning om högskoleutbildning finns det möjlighet att läsa en kompletteringsutbildning för utländska jurister.[1] Utbildningen omfattar två års helhetsstudier och leder till svensk juristexamen.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 1 § Förordning om högskoleutbildning som kompletterar avslutad utländsk utbildning

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.