Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan man avstå från att få ersättning för överlåtelse av det gemensamma huset vid bodelning?

Datum: 30/12/2021

Hej,

Jag undrar om man vid skilsmässa kan överlåta de gemensamma huset till den ena partnern utan att den behöver lösas ut? Alltså att man bara tar över lånen om man nu är överens om det?

Hej och tack för din fråga,

Vid äktenskapsskillnad ska bodelning ske enligt Äktenskapsbalken 9 kap. 1 §. I samband med bodelningen regleras makarnas ekonomiska förehavanden slutligt. Vid bodelningen ska makarna som huvudregel dela lika på allt giftorättsgods. All egendom i äktenskapet är giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom enligt Äktenskapsbalken 7 kap. 1 §. Enskild egendom kan något bli genom exempelvis äktenskapsförord eller om det erhålls genom arv eller gåva med förbehåll om att egendomen ska vara enskild. Att bara en av makarna står på huset eller lånen innebär således inte att denna blir enskild egendom. Om huset inte är enskild egendom ska således hela husets värde tas upp i bodelningen.

Makarna har en viss avtalsfrihet vid bodelningen. Denna avtalsfrihet inskränks dock av 13 kap. 1 § Äktenskapsbalken som stadgar att ”en make får inte vid bodelning till skada för sina borgenärer låta enskild egendom ingå i bodelningen eller, på annat sätt än som anges i denna balk, avstå egendom som skall ingå i bodelningen”.

Sammanfattat kan man säga att det råder avtalsfrihet mellan makar vid bodelning. Avtalsfriheten kan sättas åt sidan om en makes eftergift skadar dennes borgenärer. Det är till exempel inte okej att avstå från ersättning för huset om ena makan har skulder till andra borgenärer som kan ta skada av att denne avsäger sig rätten till ersättning av huset vid bodelning.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.