Kan man avtala bort samäganderättslagen?

Hej,

Min mamma håller på att upprätta sitt testamente och vill ge sin sommarstuga i Smögen till oss barn. Vi är tre döttrar och mamma vill inte att vi ska börja bråka om försäljningen, att vi ska sälja huset eller kräva varandra på ersättning om någon inte vill ha kvar huset. Vi undrar därför om det är möjligt att avtala bort bestämmelsen om att en delägare kan tvinga resterande av delägare till offentlig auktion.

Med andra ord, kan man avtala bort samäganderättslagen i ett testamente?

 

 

Hej och tack för din fråga,

När det handlar om fastigheter som ägs av flera personer så tillämpas Samäganderättslagen. Denna lag är dispositiv vilket innebär att man kan avtala om villkor som inte stämmer överens med lagen. Det går således att avtala bort hela eller delar av lagens tillämpning.

Enligt reglerna i samäganderättslagen finns det möjlighet för varje delägare att påkalla försäljning genom att ansöka om att fastigheten ska utbjudas till offentlig auktion.[1] Det är dock möjligt att avtala bort denna bestämmelse. Ett testamente är att ses som en form av avtal. Det är alltså möjligt att genom ett testamente göra förbehåll om att samäganderättslagen inte ska tillämpas.

Om samäganderättslagen eller endast 6 § är bortavtalad kan ni syskon inte kräva att huset säljs på offentlig auktion.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 6 § Samäganderättslagen.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.