fbpx

Kan man begå hemfridsbrott i sin egen bostad?

Hej,

Min son och min sons hustru har beslutat att skilja sig och han bor för närvarande hemma hos oss. Hans fru bor kvar med deras tre barn i deras gemensamma hus. Kan hon förbjuda honom att besöka huset och hämta kläder när hon inte är hemma? Inga papper är skrivna eller inskickade ännu, men hon säger att det är olagligt och hotar med advokat.

Hej och tack för din fråga,

Utgångspunkten är att man inte kan begå hemfridsbrott i sitt eget hem, utan endast i annans bostad.[1] Det är dock svårt att avgöra hur en domstol skulle avgöra just din sons situation, eftersom det är omständigheterna i det enskilda fallet som måste beaktas.

Det som indikerar att din son får gå in i bostaden utan hinder är att de samäger bostaden, eftersom inga papper ännu skrivits. Det som talar för att det skulle kunna anses vara hemfridsbrott är att din son inte längre anses bo kvar i bostaden. Äganderättsförhållanden behöver nämligen inte alltid ha någon betydelse, utan det är bostadsinnehavaren som bestämmer vem som får vistas i hemmet. En jämförelse kan här göras till fastighetsägare som hyr ut sin bostad. Dessa har inte alltid rätt att besöka en bostad utan tillstånd – trots att det är fastighetsägaren som äger bostaden. Däremot får hans före detta fru inte vägra att lämna tillbaka hans saker. Det skulle kunna utgöra olovligt förfogande, vilket också kan vara brottsligt.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 4 kap. 6 § Brottsbalken

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas