Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan man berätta för ett företag att en arbetstagare har begått sexuella övergrepp?

Datum: 14/12/2021

Hej,

När jag var mindre blev jag utsatt för sexuella övergrepp. Men personen är nu involverad i organisationen som har samtal med utsatta barn, vilket jag såklart tycker är vansinnigt. Kan jag kontakta organisationen eller gör jag mig skyldig till förtal?

Hej och tack för din fråga,

Om man pekar ut någon som brottslig eller på annat liknande sätt för att utsätta denne för andras missaktning kan man göra sig skyldig för förtal.[1] Man kan dock lämna sådana uppgifter om det med hänsyn till omständigheterna är försvarligt och om man har skälig grund för att anta att uppgiften är sann.[2] Det anges inte specifikt då ett allmänt eller ett enskilt intresse motiverar att lämnandet av en sådan uppgift är försvarligt men som exempel på sådana situationer kan vara då någon är skyldig att uttala sig i  förhör eller utredningar vid prövning av mål och ärenden. Man måste beakta yttrandefriheten och andra samhälleliga frågor, även om enskilda personer i skulle angripas i diskussionen.

Mot bakgrund av vad som framgår av frågan är det inte lämpligt för denna person att arbeta med barn i utsatta situationer. Om du misstänker att det finns en risk att personen begår liknande handlingar mot andra barn kan det finnas goda skäl att anta att ett lämnande av uppgiften vore försvarligt. Ett lämnande av en sådan uppgift kommer dock att bli föremål för en ytterligare bedömning.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 5 kap. 1 § st. 1 BrB.
[2] 5 kap. 1 § st. 2 BrB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.