Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan man bli återbetalningsskyldig efter att ha fått förskott på arv?

Datum: 20/12/2021

Hej,

Min far är änkling och han har vid olika tillfällen gett mig och min bror förskott på arv. Jag har dock fått en större summa pengar än min bror. När min far avlider kommer han att testamentera sin egendom lika mellan oss. Men om det inte skulle finnas tillräckligt med tillgångar kvar för att kompensera min bror, kan jag då bli återbetalningsskyldig till honom?

Hej och tack för din fråga,

En arvinge som har mottagit förskott på arv är som huvudregel inte skyldig att återbära överskottet, även om förskottet på arvet överstiger värdet av arvslotten.[1] En förälder har även rätt att fritt ge gåvor till sina barn under sin livstid. Undantaget till ovannämnda huvudregel är om arvlåtaren, i detta fall din far, har gett bort egendom under sådana förhållanden eller på sådana villkor att förskottet har till syfte att likställas med ett testamente. Då kan arvingen bli återbetalningsskyldig, om förskottet innebär att annan bröstarvinge inte får ut sin laglott.[2] Laglotten är hälften av arvslotten.[3] Bedömningen om huruvida förskottet är att likställas med ett testamente görs bland annat genom att ta hänsyn till tidpunkten för när förskottet gavs, exempelvis om det gavs nära arvlåtarens död, samt om förskottet har varit ett tillvägagångssätt att fördela egendomen mellan arvingarna.

Om de pengar du fått går att likställa med ett testamente kan du alltså bli återbetalningsskyldig den summa som saknas från din brors laglott. Om du och din bror är de enda arvingarna utgör hans laglott 25% av kvarlåtenskapen.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 4 § Ärvdabalken
[2] 7 kap. 4 § 1 st Ärvdabalken
[3] 7 kap. 1 § Ärvdabalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.