Kan man bli dömd för att man har sagt att någon ska skjuta sig själv?

Hej, kan man bli dömd för att man har sagt till någon att den ska skjuta sig själv? En kille anmälde mig för olaga hot, då han uppfattade att jag sa ”jag skjuter dig” och fick en polisanmälan?

Hej och tack för din fråga!

För att dömas för olaga hot i detta fall krävs att du har hotat killen med brottslig gärning. Om du bara har sagt ”skjut dig själv” har du inte hotat med brottslig gärning, eftersom att skjuta sig själv inte är brottsligt. Du borde därför inte kunna dömas för olaga hot.

Om det i stället hade varit så att du sa ”jag skjuter dig” hade du hotat med brottslig gärning, eftersom det är brottsligt att skjuta någon. För att du då skulle dömts för olaga hot krävs också att du hotade killen på ett sätt som var ägnat att få honom att känna allvarlig fruktan för sin säkerhet. Utifrån omständigheterna i din fråga är det svårt att avgöra om så var fallet. Utöver detta krävs även att du hade uppsåt till gärningen för att du ska dömas för olaga hot.

Med vänlig hälsning
Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas