Kan man byta bodelningsförrättare?

Hej,

Jag är mitt uppe i en omständlig skilsmässa som pågått i nästan 2 år. Min exman vägrar samarbeta och jag har tagit in en advokat för att påskynda bodelningen. Vi har blivit tilldelade en bodelningsförrättare genom tingsrätten som missköter sitt jobb och är partisk med min exman. Han svarar inte på mail från min advokat vilket har lett till konflikter som varat under flera månader. Min advokat vill att vi skall anmäla bodelningsförrättaren till advokatförbundet, men jag är rädd att det bara kommer förvärra situationen mellan mig och min make.

Måste man behålla den bodelningsförrättare som man blivit tilldelad från tingsrätten? Finns det regler hur en bodelningsförrättare får bete sig?

Hej och tack för din fråga,

Om makarna inte kan komma överens om hur bodelningen ska ske och hur tillgångar och skulder ska fördelas, kan man ansöka om en bodelningsförrättare. Reglerna kring bodelningsförrättarens förfarande återfinns i Äktenskapsbalkens (ÄktB) kapitel 17.

En bodelningsförrättare är en opartisk jurist eller advokat som utses efter ansökan hos tingsrätten 17 kap 1 § ÄktB. Bodelningsförrättarens primära mål är att parterna ska kunna enas i vad som varit tvistigt i bodelningen och därefter nå en samförståndslösning. Om parterna inte kan enas behöver bodelningsförrättaren göra en tvångsdelning.

Som du nämner ska en bodelningsförrättare förhålla sig opartisk gentemot båda parterna. Om du är missnöjd med bodelningsförrättaren under processen kan du ansöka om att entlediga bodelningsförrättaren hos tingsrätten. För att bodelningsförrättaren ska kunna entledigas krävs att du kan visa att det finns skäl för entledigandet och att bodelningsförrättaren inte är lämplig för uppdraget.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.