Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan man dömas till rättspsykiatrisk vård istället för böter?

Datum: 01/02/2018

Kan man bli dömd till rättspsykiatrisk vård för ett brott som annars skulle gett böter?

Hej och tack för din fråga!

Rättspsykiatrisk vård är en påföljd som man kan dömas till om man lider av en allvarlig psykisk störning. Förutsättningarna för att kunna döma någon till rättspsykiatrisk vård finns i 31 kap 3 § brottsbalken. Ett av kraven är att påföljden för brottet inte bedöms kunna stanna vid böter. Bedöms brottet kunna ge fängelse så kan rättspsykiatrisk vård istället bli påföljden. Behovet av rättspsykiatrisk vård bör vara klart uttalat av åklagaren för att domstolarna ska finna det lämpligt att överlämna till sådan vård med anledning av ett mindre allvarligt brott, som t.ex. ett brott där straffskalan är böter eller fängelse upp till sex månader.

Man kan alltså dömas till rättspsykiatrisk vård även om böter finns med i straffskalan för brottet men då måste brottet anses vara tillräckligt allvarligt för att påföljden inte ska stanna vid böter eftersom att rättspsykiatrisk vård inte kan dömas ut istället för böter.

Vänliga hälsningar
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.