Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan man dra in pappans umgängesrätt?

Datum: 07/12/2021

Hej,

Jag är ensam vårdnadshavare om ett barn på 7 år. Pappan har umgängesrätt.

Efter att tvisten var färdig vägrade vår dotter gång på gång att följa med pappan och när han fick umgänge med övernattning blev det bara värre. Dottern började dagligen drömma mardrömmar och började läcka flera gånger per dag. Undersökningar visade inga fysiologiska fel eller problem så läkaren misstänkte oro för hämtningar/umgänge som skäl och gjorde en orosanmälan. Flera anmälningar gjordes av grannar som såg dotterns reaktion vid pappans hämtningar.

Dagis reagerade inte utan motarbetade mig när jag ställde krav på dokumentation kring barnets hämtningar och lämningar. När dottern berättade att hon gång på gång blev slagen, slutade jag att lämna ut henne. Då vände sig pappan till domstol och krävde verkställighet med höga vitesbelopp. I början försökte jag få honom att komma till samarbetssamtal och dylikt via soc men han vägrade. Jag har inte haft stöd av något ombud och förlorat varje yrkande om viten, så av rädsla för att förlora vårdnaden började jag att lämna ut barnet. Dock visar det sig att han inte ens är i samma stad som barnet vid umgänget utan lämnar vår dotter till sin mamma varje gång. Jag har blivit ålagd att betala viten för helger där hans mor umgicks med barnet. Sen jag fick höra att farmor slog vår dotter vill jag inte att barnet ska lämnas ensam med farmor, men soc tycker inte att det var allvarligt att barnet hade blivit slagen en gång av farmor. Ska jag överklaga rättens beslut att jag bör betala för helger där jag inte vill lämna ut barnet till farmor eller den helgen som barnet faktiskt var hos farmor och blev slagen (vilket är styrkt av farmor enligt soc)?

Hej och tack för din fråga,

En boendeförälder har vid umgänge en skyldighet att lämna ut barnet till umgängesföräldern. Denna skyldighet gäller som regel oavsett vad umgängesföräldern väljer att göra med barnet under umgängestiden.

I ditt fall innebär detta därför att om pappan enligt dom eller avtal har umgängesrätt, måste du lämna ut ert barn vid hans umgängestider. Denna skyldighet gäller även om pappan väljer att lämna över barnet till farmodern under umgängestiden, eller till och med låter farmodern vara den som hämtar upp barnet i hans ställe. Vägrar du att lämna ut barnet har pappan, som redan har skett, rätt att hos domstolen begära verkställighet vid vite även för de tillfällen du inte har lämnat ut barnet till farmodern. Skyldigheten att betala vite grundar sig nämligen på faktumet att du inte har lämnat ut barnet vid de bestämda umgängestiderna.

Som förälder har man dock en skyldighet att skydda sitt barn. Du skulle därför kunna vägra att lämna ut barnet till pappan eller farmodern om ett utelämnande skulle vara förenad med en direkt fara. Skulle pappan eller farmodern t ex dyka upp påverkade vid överlämningstidpunkten, har du ingen skyldighet att lämna över barnet.

Generellt sett kan du dock varken vägra att lämna ut barnet vid pappans umgängestider, eller förhindra att barnet under dessa lämnas i farmoderns vård. Befarar du att barnet far illa i pappans eller farmoderns vård återstår det endast för dig att inleda en vårdnadstvist i domstol om att minska eller dra in pappans umgängesrätt helt. Vill du inleda en sådan process bör du denna gång anlita ett juridiskt ombud som kan bistå dig under tvisten.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.