Kan man dra tillbaka en polisanmälan?

Hej,

Min fru polisanmält mig för olaga hot och misshandel, vilket var falskt. Hon berättade för polisen samma dag som de var hemma hos oss att hon inte vill polisanmäla mig. Nu polisen gått vidare med ärendet och skickat en kopia på polisanmälan. Nu min fru ångrat sig. Vad ska vi göra nu?

Hej och tack för din fråga,

När en polisanmälan väl är gjord kan den inte dras tillbaka. Det beror på att polisen är skyldiga att utreda misstanke om brott.

Brottet misshandel hör under allmänt åtal och det är därmed upp till åklagaren att besluta om åtal ska väckas eller inte.[1] Det är endast om tillräckliga skäl och bevis finns som åklagaren väcker åtal. Möjlighet till att ändra eller lägga till något i polisanmälan finns genom att kontakta polisen. Du kan dock aldrig dra tillbaka anmälan eller ändra den till att gälla en annan händelse. Du kan emellertid meddela att du inte vill medverka i en eventuell utredning. Väljer du att inte medverka i en utredning kan detta försvåra förundersökningsarbetet och åklagarens möjlighet till att väcka åtal.

Se svar på liknande fråga här.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 45 kap. 1 § RB


Läs mer:

Vad händer om min exmake har gjort sig av med allt av värde när jag begär bodelning i efterhand?

Kan mitt ex hindra mig från att resa med våra gemensamma barn?

Är det brottsligt att skicka vidare screenshots på konversationer mellan mig och mitt ex?

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.