Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Kan man få avslag på arbetstillstånd på grund av att det redan finns arbetskraft i Sverige?

Datum: 30/11/2021

Hej,

Min kompis har ansökt om arbetstillstånd. Han kom hit för att besöka en chef på ett företag som ville anställa honom. Han fick avslag med motiveringen att det redan finns arbetskraft i Sverige. Han hade tydligen uppfyllt Migrationsverkets alla andra krav.

Får man avslå en persons ansökan om arbetstillstånd på grund av detta?

Hej och tack för din fråga,

Enligt Utlänningslagen 2 kap. 7 § är huvudregeln att det krävs ett arbetstillstånd om en utlänning vill arbeta i Sverige. Det är ett tillstånd som ger utlänningen rätt att utföra arbete i landet under en viss period. Ansökan om arbetstillstånd ska som huvudregel redan ha beviljats innan inresa.

En utlänning som rest till Sverige för att träffa en arbetsgivare och blivit erbjuden ett arbete, kan i vissa fall ansöka om arbetstillstånd inifrån Sverige. För att din kompis ska kunna ansöka om arbetstillstånd utan att behöva lämna landet ska:

 • det vara stor efterfrågan på arbetskraft
 • arbetsgivaren ska ha ett akut behov av utlänningens kompetens vilket innebär att verksamheten inte kan bedrivas fullt ut om utlänningen måste resa till sitt hemland för att ansöka om tillstånd
 • anledningen till besöket i Sverige vara att träffa en arbetsgivare.
 • utlänningen lämna in en ansökan under sina viseringsfria tid (90 dagar) eller inom den tid som visumet gäller
 • utlänningen ha ett giltigt pass
 • utlänningen erbjudas arbete med arbetsvillkor som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen
 • utlänningen erbjudas arbete i så stor omfattning att dennes lön är minst 13 000 kronor i månaden före skatt
 • utlänningens arbetsgivare uppfylla kraven för arbetstillstånd

En förutsättning är således att det ska föreligga en stor efterfrågan på arbetskraft. Migrationsverket upprättar en lista som stadgar vilka yrkesgrupper där det saknas arbetskraft. Listan går att finna på Migrationsverkets hemsida. För att din kompis ska kunna få arbetstillstånd medan han är i Sverige måste alla kraven ovan vara uppfyllda. I annat fall måste han lämna Sverige och lämna in sin ansökan och vänta på beslut i sitt hemland.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

 • Vägledning inom aktuellt rättsområde
 • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
 • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.