Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan man få ersättning för skada vid svartjobb?

Datum: 22/06/2020

Hej,

Jag anlitade en person för att reparera min diskmaskin och betalade svart. Tyvärr lyckades han inte laga maskinen utan istället uppstod det en vattenläcka. Då tog jag kontakt med en byggfirma som lagade läckan och fick därefter en faktura på 120 000 kronor. Spelar det någon roll att den första reparationen utfördes svart eller kan jag fortfarande få ersättning för skadan från mitt försäkringsbolag? Är jag skyldig att uppge det?

Hej och tack för din fråga,

Hantverkaren som utförde arbetet som orsakade läckan har ett skadeståndsansvar men troligen kommer inte hans försäkring att gälla eftersom arbetet utfördes svart. Du har ingen skyldighet att uppge för ditt eget försäkringsbolag att du anlitat en hantverkare utan att betala moms, men troligen kommer bolaget att begära att du redogör för hur skadan uppkommit och då förutsätts att du är sanningsenlig för att villkoren ska gälla.

Enligt Skattebrottslagen är det olagligt att att inte betala skatt för en tjänst som en hantverkare utför t.ex. i ditt hem. Straffet vid skattebrott är som lägst böter om det är att betrakta som ringa.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.