Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan man få ett bodelningsavtal ogiltigförklarat?

Datum: 07/06/2018

Hej,

Jag skrev på ett bodelningsavtal för drygt ett år sedan, i samband med skilsmässa. Jag har nu i efterhand upptäckt att min exmake troligen undanhållit en del tillgångar samt att delar av mina tillgångar inte borde ha ingått i bodelningen. Vad har jag för möjligheter att få rättelse på en redan påskriven bodelning?

Hej och tack för din fråga,

Enligt lagen ska en bodelning pga äktenskapsskillnad (skilsmässa) göras med utgångspunkt i de egendomsförhållanden som rådde vid dagen för ansökan om äktenskapsskillnad. Som huvudregel ska all egendom ingå i bodelningen såvida den inte har gjorts till enskild genom arv, testamente eller äktenskapsförord. All egendom din före detta make således hade dagen då ni, eller någon av er, ansökte om äktenskapsskillnad, borde därför enligt lagen ha ingått i bodelningen mellan er, med undantag för enskild egendom.

Skulle du anse att bodelningen inte har gått rätt till och att din före detta make har undanhållit egendom som borde ha ingått i bodelningen, kan du anlita en jurist eller advokat som hjälper dig att få bodelningsavtalet ogiltigförklarat. Med utgångspunkt i vad du har uppgett om ditt fall, verkar det handla om att ett eventuellt vilseledande skulle ha skett. För att avtalet ska kunna ogiltigförklaras måste du då i praktiken kunna bevisa att din före detta man avsiktligen har vilselett dig genom att undanhålla eller uppge falsk information för att få dig att skriva på bodelningsavtalet. Du måste även kunna bevisa att din före detta man måste ha varit medveten om vilseledandet i fråga.

Skulle bodelningsavtalet bli ogiltigförklarat, måste en ny bodelning genomföras.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.