Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan man få svenskt medborgarskap snabbare för att söka in till en polisutbildning?

Datum: 26/10/2021

Hej,

Kan man få besked för ansökan om svenskt medborgarskap fortare för att man vill söka sig till en polisutbildning?

Hej och tack för din fråga,

Kraven för att få svenskt medborgarskap ställs upp i medborgarskapslagen (MedbL). Man kan erhålla svenskt medborgarskap om vissa krav är uppfyllda.[1] Anmälan görs till Migrationsverket och de krav som ska uppfyllas för att tilldelas medborgarskap är: styrkande av sin identitet, 18 år fyllda, permanent uppehållstillstånd, hemvist i landet en viss tid samt ett hederligt levnadssätt. Boendekravet ser olika ut beroende på vilket land man sedan tidigare är medborgare i och hederligheten baseras på tidigare brottslighet samt till viss del skuldsatthet.

För att bli antagen till svensk polisutbildning måste man uppfylla vissa krav, ett av dessa krav är att man är svensk medborgare. Kravet på att den som söker har svenskt medborgarskap beror på att en polis arbetar med myndighetsutövning. Endast den som har svenskt medborgarskap får utöva sådan myndighetsutövning.[2] Detsamma gäller även anställningar som t.ex. domare, åklagare eller militär.

Migrationsverket måste behandla sina ärenden så snabbt, effektivt och billigt som möjligt.[3] Myndigheten måste också utreda ärendet i den omfattning som dess beskaffenhet kräver.[4] Kravet på effektivitet måste alltså balanseras med noggrannhet för att undvika felaktiga beslut. En önskan om att ansöka till en viss utbildning är tyvärr inget som kan påskynda denna process eller ge ditt ärende förtur andras ansökningar till Migrationsverket.

Handläggningstiden hos Migrationsverket är relativt lång och det är svårt att säga hur lång tid just ditt ärende kommer ta. Enligt Migrationsverkets hemsida är tiden för ett beslut av en anmälan lik din ca 38 månader, de menar dock att merparten av ärendena går fortare än så och oftast under 1 års väntetid. Skulle beslut inte fattas inom 6 månader från det att ärendet inleddes kan man skriftligen begära ett beslut av Migrationsverket.[5] Möjligtvis kan en sådan begäran med en förklaring av din situation påskynda processen.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 11 § MedbL.
[2] 5 § Lagen om offentlig anställning.
[3] 9 § FL.
[4] 32 § FL.
[5] 12 § FL.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.