Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan man få utdrag på kontouppgifter efter sina avlidna föräldrar?

Datum: 02/02/2022

Hej,

Jag har en fråga angående kontroll av kontouppgifter/utdrag från min mans avlidna moder. Min man har två bröder, varav den ene förfogat över hennes kontokort i över 6 år utan att de andra haft någon insyn alls. Både min man och denne broder har haft fullmakt i alla ärenden. Fullmakten gäller inte enligt banken och min man kan inför bouppteckningen inte heller få moderns kontoutdrag.

Banken påstår att de inte kan lämna ut dessa uppgifter. Hur gör vi?

 

 

Hej och tack för din fråga,

Enligt huvudregeln som stadgas i lag om bank- och finansieringsrörelse är transaktionsuppgifter skyddade.[1] Det finns dock möjlighet för banken att lämna ut uppgifter om det finns godtagbara skäl till varför dödsbodelägarna behöver informationen.

dödsbodelägarna ska företräda dödsboet gemensamt krävs samtligas samtycke för att begära ut uppgifterna hos banken ifall inte skriftlig fullmakt om att en delägare ska företräda boendet enskilt lämnats in.[2]

Om ni misstänker att den ena brodern förfogat över din mans avlidna mors tillgångar på ett otillbörligt sätt eller om ni vill utreda om förskott på arv delats ut kan din man ha möjlighet att bryta banksekretessen och få tillgång till uppgifter om banktransaktionerna.

För att banken ska kunna lämna ut uppgifter om transaktioner före dödsfallet behöver dödsbodelägarna lämna godtagbara skäl till varför de behöver informationen. Det krävs då att ni som dödsbodelägare kan visa att ni har ett befogat ekonomiskt intresse av uppgifterna, tex. att uppgifterna behövs för att kunna bedöma om förskott på arv har utgått eller det har förekommit oegentligheter. Behovet av uppgifter ska förklaras särskilt i en skriftlig begäran.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 1 kap. 10 § Lag om bank- och finansrörelse
[2] 18 kap. 1 § ÄB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.