Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan man förhindra att arv blir föremål för utmätning?

Datum: 17/05/2019

Hej,

Jag är föremål för utmätning hos Kronofogden. Min mamma var ensambarn och dog när jag var liten så när min mormor dör är det jag och min syster som skall dela på arvet efter henne. Vad jag undrar är om min mormor kan skriva någonting så att arvet inte kan bli föremål för utmätning och om det i sådana fall innebär att Kronofogden inte kommer åt pengarna? Gäller det även om jag köper saker, exempelvis en bil, för pengarna? Blir det någon skillnad om min mormor dör när jag har skuldsanering?

Hej och tack för din fråga,

Som huvudregel kan Kronofogden utmäta all egendom, även egendom som tillfallit en person genom arv. Detta framgår av Utsökningsbalken. Ett undantag till denna huvudregel är om egendomen tillfallit personen genom gåva eller testamente med villkoret att egendomen ej får överlåtas, 5 kap. 5 § Utsökningsbalken. För att förhindra att tillgångar förvärvade genom arv utmäts krävs således att arvlåtaren före sin död testamenterat egendomen med villkor om att den ej får överlåtas. En pågående skuldsanering kan på ansökan av en borgenär komma att omprövas och eventuellt upphävas om den skuldsattes ekonomiska förhållanden under skuldsaneringen väsentligen förändras till det bättre och detta inte kunnat förutses då beslut om skuldsanering fattades, 48 § 7 p. Skuldsaneringslagen. Ett överlåtelseförbehåll har verkan även i det fall skuldsanering pågår då arvlåtaren dör då det innebär att arvtagaren inte får lov att göra sig av med egendomen. I det fall en person skriver in ett överlåtelseförbehåll i sitt testamente skyddar det således arvtagaren men det innebär även en skyldighet för arvtagaren att leva upp till förbehållet och inte överlåta den egendom som testamenterats.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.