Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan man frångå avtal utan konsekvens?

Datum: 20/12/2021

Hej,

Jag har en fråga angående uppsägningslön. Min chef sade till mig att om jag säger upp min tjänst innan X datum så kommer utbetalning senast Y datum. Det var därför jag sade upp min tjänst tidigare än jag först hade tänkt. Men när jag hade skrivit under uppsägningen fick jag ett brev från HR där det stod att pengarna skulle komma en månad senare. När jag frågade min chef så sa han bara att han visste inte att det var så när han lovade att pengarna skulle komma tidigare. Han säger att han har försökt prata med HR-avdelningen men att det inte gick att betala tidigare. Kan han bara säga: sorry, visste inte, även om han skriftligt har lovat att pengarna skulle komma ett viss datum? Eller är han skyldig att betala en extra månad på grund av hans löfte?

 

Hej och tack för din fråga,

Frågor om avtals giltighet hanteras som grund i avtalslagen. En viktig princip inom avtalsrätten är pacta sunt servanda, vilket betyder att avtal skall hållas och att parterna ska prestera i enlighet med vad som bestämts. Om en part frångår en avtalsbestämmelse kan detta innebära att denne blir skadeståndsskyldig. En sådan fråga kan prövas i domstol. Att ha i åtanke innan en process i domstol startar är dock att denna kan bli kostsam då man kan bli skyldig att betala motpartens rättegångskostnader.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.